Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.
Ostrza wykonane z damasceńskiej stali przez wiele stuleci były obiektem marzeń europejskich rycerzy i bliskowschodnich wojowników. Ostrością i wytrzymałością nie miały sobie równych. Krzyżowcy, którzy zetknęli się z nimi najwcześniej w końcu XI wieku, opowiadali, że muzułmańscy wojownicy potrafili jednym cięciem rozpłatać hełm i czaszkę, nie szczerbiąc przy tym szabli.
Chociaż sztuka kucia damasceńskich mieczy zaginęła (najprawdopodobniej z powodu wyczerpania złóż rudy), to obecnie podobne własciwości uzyskuje się wytwarzając damast skuwany ( dziwer ). W skrócie polega to na skuwaniu ze sobą dwóch (lub więcej) warstw stali wysoko i niskowęglowej. Po zgrzaniu, można powstałą sztabę złożyć na pół i znowu zgrzać, skuwając. Przez kolejne składanie i skuwanie, bardzo szybko otrzymujemy ostrze będące jednocześnie twarde i elastyczne, dodatkowo ozdobione niepowtarzalnym. przepięknym wzorem.
Nasze noże kuchenne wykonane są ze skuwanej naprzemiennie stali wysoko i nisko węglowej. Każde ostrze składa się z 256 warstw stali zapewniając niesamowitą wręcz ostrość i jednocześnie elastyczność. Wzory widoczne na ostrzu noża, powstające podczas produkcji powodują, że każdy nóż jest niepowtarzalny i wygląda jak dzieło sztuki.
Specyfikacja
Ważne
Ponieważ nasze noże są robione ręcznie z wykorzystaniem naturalnych surowców (drewno, skóra, róg), dlatego poszczególne egzemplarze noży mogą nieznacznie różnić się między sobą.
PROMOCJA!
Kupując u nas noże, otrzymasz 10% upust przy zakupie ostrzałek z naszej oferty, więcej na:
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.